Новинарот Небојша Толески промовира колекција

15 Дек

Модниот новинар Небојша Толески, денеска во 20 часот, во фоајето на Македонската опера и балет ќе ја претстави својата нова колекција „Меч“. Ова е негова втора ревија и ја прави по пауза од пет години. Името произлегува од мечот – како дел од инспирацијата на дизајнерот. Токму кројот се темели на мечот, односно ролките на креациите ја симболизираат дршката на мечот, корицата ги потенцира рамената, а долниот дел од мечот ги претставува долгите фустани. Останатиот дел од инспирацијата е симбиоза на минатите времиња и на урбаната реалност, со примеси на барок. Станува збор за луксузна линија, изработена од првокласна француска и италијанска тантела. Ја избрал поради нејзината нежна страна, која претставува опозит на грубоста на мечот. Со ова дизајнерот ја потенцирал борбата на контрастите, кои се забележуваат и во боите, особено црната и белата. За овој проект Толески специјално изработи накит од лиена бронза во форма на мечеви.
Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: